Flyg ut, mina ballader!

- ett musikaliskt porträttprogram om Evert Taube

 

Evert Taube 1961
Samborombon, Sjösala, Maj på Malö.
Fullriggare, slejs och sviktade stumpar.
Flickan i Havanna, Calle Schewen,
min vän den glade bagarn.
Finns de på riktigt? Vilka var de?
Evert Taube – när, var, hur
och för vad levde han?

 Välkommen till en allsångsstund med guidad visning i Evert Taubes liv och värld!

                              ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 För några år sedan visste jag inte särskilt mycket om Evert Taube. Tyckte mest att det verkade väldigt rörigt, massa sånger med massa verser, obegriplig sjömansjargong och en massa blomstersnack. Några refränger som sätter sig på minnet.

Sedan har jag haft den enorma glädjen att få arbeta med äldre. Se vad de här sångerna betyder för så många människor. Se vad det betyder att vi har en gemensam visskatt att samlas kring, prata om, sjunga tillsammans. Jag greps av iver att få veta mer, och att få delta i att förvalta detta vårt gemensamma kulturarv.

Folk önskade, nynnade, berättade, och jag började lära mer, läsa på, öva in. Ju mer jag läst, desto mer fascinerad har jag blivit. Vilken obändig livsglädje! Vilken energi och skaparkraft. Vilken ambition, vilket kunnande, och vilken ödmjukhet inför Konstens anspråk på konstnären. Och vilka underbara sånger! Wow.

En människa som bygger en hel värld, bjuder in oss till den och får den att framstå som minst lika verklig som den verkliga världen. En människa som, trots många svårigheter och goda skäl till motsatsen, envetet väljer att fokusera på livslusten, skönheten och glädjen.

”Mitt liv är ett uppdrag”, säger han, ”en handling som skall utföras på sitt särskilda sätt”.

Och det må man säga, att det uppdraget har blivit väl utfört! Visor, målningar, tidningsartiklar, konserter, reseskildringar, prosaböcker, översättningar, skivinspelningar, fester, brev, TVprogram, familj och försörjning. Oavbrutet aktiv i åttiosex år. Aldrig en sekund att han lade ner Hoppet.

Jag vill hedra den här människan. Bidra till att låta det han skapat komma till största möjliga glädje. Delta i att göra verklighet av hans önskan med det han skapade:

”Flyg ut, mina ballader, och gör någon god människa glad!”

.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
Fler visprogram? Här.
Vad kostar det? Här.
Vad säger publiken? Här.
Kan man komma och lyssna på dig? Här.
Bokning & frågor? Här.
Läsa mer om Evert Taube? Här.
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈