Önskelista

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Jag vill gärna ingå i en gåvoekonomi. En där människor med glädje ger av vad de har, och med tacksamhet tar emot av andra sådant de har och vill ge. Jag är på den här punkten starkt inspirerad av Charles Eisensteins helt underbara bok Sacred Economics.

Som ett första steg på den vägen provar jag mig fram med frivilliga priser på det jag gör.

Jag vill också gärna prova mig fram med olika slags kreativa nyskapande lösningar som kan möjliggöra fler bra saker i världen. Exempel:

Jag är massör, du vill ge din syster massage i present och själv har du inga pengar men däremot en sommarstuga som du aldrig använder. Så vi kommer överens om att din syster får massage, jag och min familj får en ljuvlig vecka på landet och du får gräset klippt.

Du vill gärna delta i min kurs om att strukturera vardagen, och så kommer vi överens om att du får den gratis i utbyte mot att du sitter barnvakt hos din ensamstående granne.

Din mormor fyller åttio och önskar sig ett roligt schlagerprogram till kalaset. Du bor i närheten av Råcksta och vet allt om permakultur och ekologisk odling. Så vi kommer överens om att jag gör ett roligt frågesportprogram med 1900talsschlagers till kalaset, och så bokar vi en tid för en gemensam arbetsstund på lotten.

Det skulle kunna hända, faktiskt. Bra saker händer ibland!

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

För att möjliggöra sådant har jag sammanställt en önskelista. Det är min erfarenhet att det är betydligt mer sannolikt att goda saker kommer till en om man talar om för världen vad man önskar.

Så. Detta är vad jag önskar mig:

  I grunden önskar jag mig bara Kärlek. Det har faktiskt varit min högsta önskan i hela mitt liv. Att få bli älskad, och att få älska. Och just det har jag också fått, i så rikt mått att jag får svindel bara jag tänker på det!
Och ändå önskar jag mig mer. Inte för att det inte räcker, det jag redan fått, inte av brist eller saknad. Utan för att det är det som är själva livets mening. Att så länge jag lever få ingå i flöden av kärlek, välvilja, omtanke. Att få vara bland människor som vill varandra väl. Som bryr sig om vad som är viktigt för varandra. Som är glada att få finnas där för en när livet brister. Som högaktar och understödjer varandras strävan. Som vill se och acceptera varandra som man är, inte bara som man själv är eller vill vara, som man borde vara eller som man ska bli.

   Tid önskar jag mig också. Tid att slippa ha bråttom. Tid att vara ute i det ljuvliga vädret. Tid att njuta av musik, föredrag, böcker.

  Goda samtal. Människor som berättar om sig själva, om det som är verkligt viktigt. Samtal som handlar om att söka kontakt med sitt sanna jag, sin längtan, sin bestämmelse.

  Umgänge runt sådant som ska göras. Bära skräp, göra rent, hugga ved, gräva jorden.

  Att få vara till välsignelse. Sammanhang och människor som tycker att en sån som jag är intressant och inspirerande, snarare än en besvärlig moralist, tjatmonster eller pain in the ass. Att det jag är och gör ska ge människor hopp och glädje, inspiration och en känsla av att vara sedda och accepterade som de är.

  Att min bok och min skiva och mina scenprogram ska bli till glädje och hitta fram till de människor som kan berikas vad dem. (Presentförslag till mitt födelsedagskalas: köp en extra bok eller skiva och ge bort den till någon du tror kan ha glädje av den. Arrangera en spelning eller ett föredrag i något av dina sammanhang. Berätta om mig där du tror jag kan vara till glädje.)

Arbetshjälp på lotten: T.ex. med vattning/gräsklippning/ogräsrens när jag är bortrest, arbetsdag med grävning, bygga odlingsbäddar och punktbevattningssystem.

  Att få vistas i en sommarstuga. Den får gärna, men måste inte, ligga vid vattnet, och vara av timmer. Den får gärna, men måste inte, ha enkel standard, och en öppen spis.

bilmeck. Jag har en gammal Seat Toledo och fina fina PG som brukade fixa den har gått bort.

ekologiska giftfritt odlade grönsaker, ägg, kött från djur som varit lyckliga under sin tid på jorden

  en resa till Färöarna/Island/Skottland/Irland, kanske med barnen, kanske i samband med en spelning?

  pengar, dvs möjligheten att köpa barkmull till förbättring av lerjorden på min kolonilott, att köpa en ny spade om den gamla skulle gå sönder, att hålla bilen i skick så att jag kan ta mig till vänner och spelningar eller att understödja barnen när de behöver det

  Ja, och sen såklart fred på jorden, intakta polarisar och åt människorna en god vilja!

* * *

Har du också en önskelista? Får man se? Hör av dig!

kontakt@jannika.se

 

 

 

 

2 Responses to Önskelista

  1. Eilert says:

    Härligt och inspirerande.
    Jag är övertygad om att du får stora delar av din önskelista.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>