Jag har mod att se med kärlek

- ett musikaliskt porträttprogram om Dan Andersson

visor, berättelser och anekdoter,

med allsångshäfte att sjunga med i om man vill

Välkommen att tillbringa en stund i sällskap med en djupt fascinerande medmänniska. Njuta av hans sånger, av hans levnadshistoria, av Finnmarksskogarna. Att sjunga med i allsångshäftet om du vill, eller bara njuta.

Jag har samlat länge. Läst och lyssnat, fascinerats, förundrats. Jag har samlat de mest älskade visorna och de mindre kända, jag har samlat fakta och historier, arbetsbeskrivningar, ögonblicksbilder, anekdoter och naturupplevelser, ett stycke här och ett stycke där, som tillsammans kanske skissar en bild av hur det kan ha varit att vara Dan Andersson. Hur det är att vara Människa. Att drömma och längta, hoppas och förtvivla. Att få ihop den praktiska grå vardagen, försörjningen och det som Måste Fungera med all denna luftiga längtan, detta som pockar på, vill ta en i anspråk för att bli till Verklighet.

Vi som lever nu kan läsa om Dan Andersson med facit i hand.  Vi vet hur ”det gick”. Men han levde utan att veta. Lönar det sig att skriva? Vet inte. Kommer någon att uppskatta det jag gör? Vet inte. Kan man göra såhär, kan man skriva om detta, kan man ägna sig åt att skriva när svälten lurar runt knuten? Vet inte.

Dan Andersson skrev Ändå. Inte för att han hade råd eller extra tid. Inte för att han tillhörde ett skrivande sammanhang, där det var normalt och accepterat att ägna sig åt skrivande. Inte för att någon hade sagt åt honom att göra det. Han skrev av sin brinnande längtan, av sin djupa vördnad för de fattigaste, av ilska över orättvisorna han såg. För att Något, Bortom, bjöd honom att göra det. Ändå.

Jag vill med detta program uttrycka min djupaste tacksamhet för att han gjorde det. För hans mod, hans egensinne, hans integritet, hans glöd. Han är en av mina stora förebilder i livet, och jag vill bidra till att många många människor får njuta av hans bidrag till vår gemensamma erfarenhetsskatt.

.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
Fler visprogram? Här.
Vad kostar det? Här.
Vad säger publiken? Här.
Kan man komma och lyssna på dig? Här.
Bokning & frågor? Här.
Läsa mer om Dan Andersson? Här.
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈