Nytt ämne: vård för unga med könsdysfori

DN: Vi kräver att vården slutar experimentera med våra barn

Åh håh. Det kom lite överraskande det här. Plötsligt, från den ena dagen till den andra, har jag gått ock blivit debattör i trans-frågan. Så det kan gå.

Jag har väldigt länge gått och fnulat och funderat, läst på, kollat upp, talat med massor av människor, lyssnat och frågat, lärt mig mer och mer. Funderat på att skriva något. I den här frågan som livet kastat i min famn.

Och innan jag kommit mig för med det så blev det helt plötsligt den här DN-artikeln. Älskade vänner som skrivit en debattartikel och samlade in namnunderskrifter. Tanken var att den skulle publiceras anonymt. DN ville gärna ta in den – under förutsättning att det fanns ett namn under. Och så var det bara jag som kunde tänka mig att sätta dit mitt namn. Men ensam, det hade jag inte tänkt.

Men men, nu blev det så. Efter att ha talat med mitt älskade, vackra, modiga, underbara barn (som sa: OK, kör. Jag skulle aldrig ha skrivit en sådan artikel!) beslöt jag mig för att göra det. Inte för min skull, eller mitt barns skull, utan för deras skull som är små idag, de som ska bli tonåringar om några år.

För jag vill så gärna bidra till mer av konstruktiva samtal i den här oerhört mångdimensionella frågan. Samtal där man faktiskt lyssnar på varandra. Tar chansen att lära sig mer av varandra, om verkligheten, om drömmarna, om möjligheterna, om varandra.

Jag önskar och hoppas att min historia ska få bli ett exempel på att det är möjligt, t.o.m. för en mamma, att älska, respektera och med kärlek och intresse lyssna på varandra, totalt och fullständigt, utan anspråk på att hålla med. Berikas av varandra just genom att man kommer fram till olika slutsatser, därför att man närmar sig saken från olika håll.

Som sagt kom det här mycket plötsligt, jag har inte hunnit förbereda mig för att bli något namn i den här frågan. Men under de kommande veckorna planerar jag att lägga ut här på hemsidan lite grejer jag skrivit i den här frågan, lite länkar till människor, sidor, artiklar, poddar mm som har betytt mycket för mig, både i min kamp att försöka förstå vad det handlar om, och min kamp med mina egna känslor och tankar inför det.

I mån av tid vill jag också gärna vara medmänniska i sammanhang där de erfarenheter och tankar jag gjort mig kan vara till glädje.

Så: för dig som vill höra mer om hur jag tänker kring detta, välkommen tillbaka!

Eller skriv en kommentar.

Vad gäller kommentarer är det min uttryckliga ambition att ignorera allt som har utgångspunkten att det här är något slags krig som ska vinnas eller förloras, eller något slags tävling om vem som är en bättre eller sämre förälder.

Jag deltar inte i något krig, och inte i någon tävling. Jag är en alldeles vanlig mamma som älskar mitt barn så som mammor gör, och som gör mitt allra bästa för att bära mitt föräldraansvar på det bästa sätt jag kan komma på.

Det är min övertygelse att det är genom att lyssna på varandra som vi kommer fram till de bästa besluten. Så, hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>