Gåvor, biljetter och önskan att bidra

Här är en knapp för dig som vill bidra ekonomiskt till det jag står för:

eller Icabanken, clearingnr 9271, kontonr 625 40 95.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Inspirerad av bl.a. Charles Eisensteins tankar om gåvoekonomi har jag, som du kanske märkt, beslutat att lägga ut det jag gör gratis, som en gåva till världen.

Det är inte så konstigt som det kanske först verkar. Jag har fått så mycket. Livet, till att börja med. Goda människors omtanke. Ett kärleksfullt sammanhang. Och de senaste två åren, möjlighet att på heltid ägna mig åt kultur.
Min fritid har jag kunnat fylla med ljuvliga gratisnöjen som promenader, naturupplevelser, läsning, spel, meningsfulla samtal.
Hela den här hemsidan är skapad i WordPress, ett gratisprogram. Med hjälp av ordbehandlingsprogrammet Open Office, gratis. Med kunskap från Wikipedia och Youtube, och från en massa generösa människors hemsidor och bloggar, gratis. Med gratis kontaktnät via mail, Facebook, biblioteket.

Jag har fått så mycket. Tacksamhet väcker lust att ge. Så, här är min gåva: mina sånger, mina texter, mina berättelser. Mina tankar, mitt sätt att gestalta världen, mitt sätt att finnas till.

I det här gåvotänket ingår också att vara villig att ta emot det som andra människor kan tänkas vilja ge mig. Därav donate-knappen. Om du vill ge mig något så är det helt OK. I vår del av världen är pengar det enda som duger till att betala mat och hyra med.

Hur mycket pengar man vanligen får för olika saker har häpnadsväckande liten koppling till värdet av ens insats. Om man t.ex. ägnar sig åt omvårdnad (som jag gjorde förut) får man en bråkdel av det som någon annan får t.ex. för att under en tid äga och bo i ett stort, lyxigt hus, eller för att kommendera andra människor ut i meningslösa krig. Pengar är helt enkelt inte något mått på värde, pengar är hipp som happ.

Precis som t.ex. sånger – de kommer till somliga. Till njutning och glädje för världen. På samma sätt är det med alla gåvor. Och jag har övertygelsen att vad Livet än har gett oss för gåvor, om det så är sånger, pengar, intelligens, praktiskt handlag eller vad som helst, så får vi till bästa möjliga värld genom att dela med oss av det vi har, att använda våra gåvor i Livets tjänst.

Att ge av det vi har skapar goda cirklar, sprider glädje, ger såväl givare som mottagare en känsla av välbefinnande, resursrikedom, tacksamhet. Vad vi än har fått för gåvor så är det vår mänskliga möjlighet att dela med oss av det så mycket vi kan. Inte mer än vi kan, utan just så mycket som känns bra.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Så till frågan om

Biljetter:

På de spelningar jag har där jag själv råder över priserna har jag beslutat att prova mig fram med frivilligt inträde. De jag allra helst vill sjunga för är de som har minst. Jag har själv varit en av dem, och nu när jag inte längre är det vill jag prova om det är möjligt att få ihop till mat och hyra utan att utestänga dem som har minst från tillvarons källor till kraft och glädje.

Jag är kulturarbetare. Syftet med det jag gör är inte att tjäna mesta möjliga pengar utan att sprida mesta möjliga glädje. Hittills har det funkat. De som har lite mer bidrar lite mer, och de som inte har är välkomna ändå. Det går sålänge det går. Skulle det visa sig att ingen alls bidrar med någonting (så som en del befarar) så får jag väl ändra mig. Men tills motsatsen har bevisats väljer jag att tro att människor generellt vill bidra, var och en efter sina förutsättningar. Att om jag ger av det jag har, mina sånger, min tid, min själ, till världen, så kommer världen att vilja ge till mig. Vi får väl se.

Såhär fungerar det:

Mitt förslag till inträde för en helkväll är 100-150 kronor.
Det är ett ganska vanligt pris för inträde till en helkväll, och med tanke på det arbete som ligger bakom känns det skäligt.

Är du pensionär, arbetslös, ensamförälder, sjuk, lågavlönad, storfamilj eller något annat som gör att 100 kr är mycket pengar för dig, vad sägs om t.ex. 50 kr?

Är du privilegierad, högavlönad, utan försörjningsansvar och har pengar över så kanske du rentav känner att du skulle vilja bidra med mer än 150 kr, det går också bra.

(Eller du kanske har någon annan kreativ idé? En lasagne? En broccoli från din kolonilott? För mer tänk åt det hållet, se min önskelista.)

Och till dig som känner att du just nu faktiskt inte kan bidra med någonting alls, men som så gärna vill komma ändå: Kom ändå! Så har jag också haft det, och då är det dig jag allra helst vill sjunga för.

Beloppet kan överlämnas på plats, jag ställer fram en låda.
De kan också överlämnas i för- eller efterskott genom Donate-knappen längst upp på den här sidan, eller via kontot i ica-banken. Skriv då ”biljett” på inbetalningen, så att jag vet hur jag ska deklarera - gåvor är skattefria, biljetter är skattepliktiga.

Och när det så är Dags, när vi samlas för att njuta av musik, berättelser, närvaro och gemenskap, då är det ingen biljettkontroll. Ingen som håller reda på vem som har betalat vad eller inte. Istället kommer jag (och förhoppningsvis också du!) att glädjas åt att du är där.

Donate-knappen är kopplad till mitt konto hos PayPal. Genom att klicka på den kan du bidra med valfritt belopp. Gör såhär: Klicka på knappen, fyll i beloppet och sedan måste man klicka på ”uppdatera summa” innan man fortsätter, annars får man göra om alltihop när man är klar och riskerar frätskador på tålamodskörteln.

Icabankskontot tillhör min näringsverksamhet, kontohavare Jannika Häggström. Skriv i meddelanderaden vad beloppet avser, t.ex. ”inträde” eller ”gåva”.