Aktuellt

Skivan klar!

Läs mer här.

Bok på gång

Och så har jag precis, mitt i novembermörkret 2014, äntligen tagit mig till att få iväg mitt bokmanus till tryck. Så inom ett par månader, tror jag, kommer den: Som får ditt hjärta att sjunga, mina vackraste berättelser från mina år i demensvården.
Så fort den kommer från tryck ska jag skicka jag ut mitt nästa nyhetsbrev, har jag tänkt. Om du inte redan prenumererar, gör det! Se marginalen till höger.

Kalendarium

Här har jag tidigare haft ett kalendarium. Men det verkar som väldigt mycket mer jobb med att hålla det uppdaterat än vad det ger, så jag har valt att lägga ner det.

Om du undrar vad som är på gång eller skulle vilja komma och höra mig, maila!

kontakt@jannika.se

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Attans bananer, detta har du redan missat…

Här under strecket har jag samlat några offentliga program som varit. Tanken är att man kan se vad jag brukar göra, att jag kan se när det var, att arrangörer kan finna inspiration, att programmen kan bokas pånytt…

Runt jul är det mycket julsånger.
Jag blir lika glad varje gång det är dags att plocka fram dem. Jag har ett vackert natthimmelsblått häfte där jag började samla dem när jag var tolv, sedan dess har det blivit ganska många. Till slut också allsångshäftet ”mammas julsånger”. Och så älskar jag historierna kring sångerna: Staffan Stalledräng, vem är det? Och hur många versioner finns det egentligen?  Viktor Rydberg och Alice Tegnér, vad har de med varann att göra? Och så har vi den där sången som kom till därför att en mus hade bitit sönder blåsbälgen i orgeln i kyrkan Oberndorf bei Saltzburg och så fick dom hitt på nåt…

Dan Anderssontorsdag 14 november 2013 kl 13
samlades vi på Träffpunkt Verdandi i Vårby gård för att njuta av  Dan Anderssons visor, sjunga tillsammans och få veta lite mer om vem han var. Tänk att det här visorna fortsätter att leva i så många människors hjärtan! Och i kombination med Anne-Mays ljuvliga bakverk i människoras magar så kan det knappast bli bättre…

fredag 25 oktober 2013 var det Brommadialogens höstmöte i Gävle. Temat för mötet var ”Från brustenhet till hopp och helnande”, som samtidigt råkar vara själva temat i mitt eget liv. Så jag specialdesignade ett program med egna sånger och erfarenheter. De roligaste, mest meningsfulla uppdragen, det är när jag får sjunga bland människor som själva har varit med när det smällde…

torsdag 17 oktober 2013 gjorde jag mitt nykomponerade visprogram Hur arg får man bli? eller Vad ska man ta sig till när man är så arg att man inte vet vad man ska ta sig till?  i Tumba kyrka.
Så glad att dessa smärtsamma erfarenheter får göras om till glädje. Jag tror att vi, i vårt underbara lagomsnälla Sverige, behöver dela våra erfarenheter av vreden, som ett sätt att vara människa tillsammans, att hitta goda exempel och att få tillgång till vår fulla kraft.

lördag 3 augusti 2013 var det kvinnofrukost på Gullnäsgården i Falun. Först en furstlig frukost, och därefter visprogrammet  ”13 visor om själva Livets Mening”. Ett härligt sätt att träffas, göra undan en bit av det dagliga och så dessutom njuta kultur!

lördag 27 juli och torsdag 1 augusti 2013 representerade jag Finland på en nordisk visfestival i Odsherred, Danmark. Hela programmet gick i A-moll och speglade därmed på ett allsidigt och nyanserat sätt den Finska Folksjälen…

.

.
campfire2-3_21230310Lägereldskonserter sommaren 2013
Lida friluftsgård i Botkyrka

Också denna sommar blev det tre lägereldskonserter, då vi samlades för en stämningsfull stund runt elden och livsfrågorna. I år handlade det om:

torsdag 23 maj: Evert Taube, hans liv, hans sånger, hans konstnärskap
torsdag 13 juni: Mod – det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd
torsdag 29 augusti: Överlevnadskonst för Vardagshjältar

Det är så roligt, detta har faktiskt blivit en kär tradition. Jag ser redan fram emot nästa år!

.

hösten 2012 och våren 2013 har jag förverkligat en gammal dröm jag länge burit om att skapa goda relationer och nätverk i närområdet där jag bor.
Grannsamverkan för Glädje kallade jag projektet. Sökte samarbete med Hyresgästföreningen, satte upp inbjudningar i trapphusen och så samlades vi var tredje vecka, jag bjöd på hembakt bröd, ost och kaffe, och så lade vi ett program utifrån vad de närvarande ville och kunde bidra med: det har varit allsångskvällar, högläsning, bildvisningar, yoga, filmkvällar…, Jätteroligt har det varit!
Nu är projektet nedlagt, till min stora sorg. Det urartade i administrativa motsättningar med Hyresgästföreningens styrelse, kontakter av typen ”Du får inte använda anslagstavlorna…” kom att helt fylla det utrymme i mitt liv som jag skapat för detta. Så till slut valde jag att lägga min energi på annat istället.
Men jag sörjer. Djupt. Jag ville verkligen odla god energi med de människor som bor nära mig. Och Drömmen har jag kvar, också. Så: bor du här, och vill du nåt, hör av dig!

tisdag 23 april: I serien Moderna Tonsättare…
I Tumba kyrka hade man en veckolång festival modern musik. I samband med detta gjorde jag ett program med min egen musik, och berättade om hur det är att vara tonsättare. Haha, Tonsättare, skulle det liksom vara jag??
Vid programläggningen hade arrangören till råga på det kollat på min hemsida och hittat ett Gandhi-citat som man satt som rubrik för programmet: My Life Is My Message. Snacka om att komma här och komma här…

tisdag 9 april 2013: vandring i Evert Taubes liv och landskap med pensionärerna på Kevinge. Man lär sålänge man lever: Förra gången började vi med Briggen Blue Bird of Hull som illustration till Taubes uppväxt på Vinga i slutet av 1800-talet. Det var nog inte så lyckat att börja med den – hans allra allra ruskigaste, sorgligaste visa, så sorglig och gripande att hela kroppen liksom hisnar. Så den här gången började vi med Änglamark istället.

lördag 23 mars 2013 var det en riktig helkväll i Ekensbergskyrkan i Solna, på temat Här har du mitt liv, med repris i Forumkyrkan i Nacka den 9 april. Att få göra sådant är ungefär lika ljuvligt som att kompostera: att få ta tillvara allt det som var aktuellt en gång, låta det ligga till sig och förvandlas till rik näring för sådant som kan växa Här och Nu. I sådana stunder känner jag djup tacksamhet och kontakt med min Livsuppgift.

på scentisdag 19 mars 2013 var det sopplunch på Tullinge gård i Botkyrka. Till kaffet avnjöts sånger och berättelser ur Evert Taubes liv och landskap. Så nu vet vi vad en slejs är för något – och förstår att glädjas över att vi inte behöver använda en sådan…

 

måndag 11 mars 2013 gjorde jag mitt program ”13 visor om själva Livets Mening -
ett allsångsprogram om dom Riktigt Viktiga Grejorna” i Flemingsbergs kyrka, Huddinge. Alltså, hur tacksam kan man bli, undrar jag. Ibland känns det nästan som att jag vill flyga alldeles. Tänk att få kalla sådana stunder för sitt arbete!

söndag 24 februari 2013:
el-fri andakt, Lida idrottskyrka: Visstund med religiös touch kring allsångshäftet ”13 visor om själva Livets Mening
I kyrkan på Lida friluftsgård har man ca ett par gånger per termin en särskild gudstjänst för människor med elallergi. Dessa gudstjänster brukar avslutas med att man dukar kaffebord framme i kyrkan och njuter av gemenskap och samvaro. Den här gången provade vi en ny form: vi dukade fram kaffebordet direkt, och så hade vi andakt vid kaffet, i form av en stund med allsång och berättelser. Som någon sa: om man ska sjunga om Livets Mening så måste man ju ha med kaffe. Det ligger mycket i det.

Dan Anderssononsdag 20 februari 2013:
Visor i vinterskog
I anslutning till evenemanget Eld och Is på Lida friluftsgård i Botkyrka, då den plogade skridskobanan på sjön gjorts iordning med facklor för en magisk promenad eller skridskotur, var det öppet i kyrkan. Där kunde man gå in och värma sig, tända ett ljus, titta ut över sjön och eldarna. Och så var det visstund.

torsdag 7 februari 2013 samlades kulturföreningen Idun på Kevinge värdshus i Danderyd för en dryg timme i Dan Anderssons landskap. Vi var överens om att det var ingen sluttid, utan jag skulle försöka hålla koll på när folk började skruva på sig. Till all tur lyckades jag sluta precis innan dess…

torsdag 18 oktober 2012 gjorde jag ett program med mina alldeles egna sånger på visklubben Visor på kvällskvisten i Haninge. Det var länge sedan jag sjöng dem – men det gav definitivt mersmak!

juni, augusti och september 2012:
lägereldskonserter med allsång på Lida friluftsgård
tre magiska kvällar av gemenskap och förundran
Teman för kvällarna:
Dan Andersson
Livets Mening
Kärlek – va e de?

tisdag 11 september 2012: sopplunch med visor och allsång Älta kyrka, Nacka
Ljuvlig trattkantarellsoppa, varm vänlig stämning och så allsång. Jag hade med mig häftet ”Sången vi minns”, och mindes gjorde vi!

onsdag 1 augusti 2012: allsångsprogram kring Dan Andersson, Hagsätra kapell. Församlingens välbesökta sommarcafé, jag berättade om Dan Anderssons liv, hade med allsångshäften med hans sånger och så sjöng vi tillsammans.