När mamma var liten

- ett musikaliskt porträttprogram om Astrid Lindgren

foto: Jacob Forsell

foto: Jacob Forsell

Det här programmet gjorde jag till ett sammanhang där det skulle vara ”något för alla åldrar”.

Och märkte snabbt att det var det sannerligen! Minnena sköljde över mig. Jag mindes hur jag som liten satt som klistrad vid TVn när det var Pippi Långstrump. Hur Karlsson på taket kom flygande hängande i en vajer/linbana uppspänd över salongen på Svenska teatern i Helsingfors när min lillebror var liten. Hur jag satt i sängen med mina egna barn och läste Madicken. Och kvällarna på demensboendet, när vi samlades för att läsa högt ur Emil i Lönneberga, och rastlöshet och oro förbyttes i frid, skratt och gemenskap.

Och jag glömmer aldrig hur jag med tårarna rinnande hänvisade till Mio min Mio i avskedsbrevet när jag efter många års fruktlösa försök till förändring gav upp hoppet om en kärleksfull familj och bröt upp:
Det hjälper inte att man vet att riddar Kato innerst inne är en fången fågel – sålänge han gör som han gör så lever ändå alla i Döda Skogen i ständig, förlamande, invalidiserande skräck.

Jag älskar Astrid Lindgrens sånger. Jag älskar hennes berättelser, hennes människosyn, hennes uppfinningsrikedom, hennes mod. Det har varit jättespännande att få sätta sig in i hennes levnadshistoria, verkligheten bakom gestalterna, hennes sorger och glädjeämnen, hennes djupt kärleksfulla, konstruktiva väg genom livet. Och jag blir alldeles lycklig varje gång jag får chansen att sjunga hennes sånger. Sällan har jag träffat på en människa med ett sådant Ljus omkring sig!

Och det här ljuset verkar ju dessutom smittsamt. När jag hört av mig och berättat vad jag ville göra har rättighetsinnehavarna till hennes verk genomgående varit uppmuntrande, konstruktiva och generösa. Delad glädje över att sångerna sjungs och älskas, och jag har t.o.m. fått tillstånd att kopiera upp ett enkelt texthäfte så att den som vill kan sjunga med. Och fotografen Jacob Forsell har gett mig tillåtelse att använda den fina bilden i presentationen. Snacka om Gåvor!

Så:

Hör nu på, govänner, så ska jag för er berätta!

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
Fler visprogram? Här.
Vad kostar det? Här.
Vad säger publiken? Här.
Kan man komma och provlyssna på dig? Här.
Bokning & frågor? Här.
Läsa mer om Astrid Lindgren? Här.
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈