Mötas Med Musik

Rönnerdahl – honom känner jag!

- allsångsprogram med kära minnesglimtar

En enda sak är viktig,
och det är hjärtats lust,
och att få vara samman med varandra.

(Tove Jansson)

Fyra år i demensvården. En av de första dagarna tog jag med mig min gitarr, jag hade hört att musik kan betyda mycket för dementa. Det blev början på en lång rad mirakel. Människor som glömt hur man talar sjöng. Människor som förlorat sin förmåga till socialt samspel upplevde glädje och gemenskap. Arga och ångestridna människor fick frid en stund. Goda minnen trädde fram och blev levande.

Också i vardagen blev musiken ett av mina viktigaste arbetsredskap. Fötter som glömt hur man går traskade lättare över daggstänkta berg. Den hatade duschen förvandlades till en stund av sång, skratt och gemenskap. Vem vill vägra syrgasmask när man får sjunga Kostervals i den?

Snart skaffade chefen en gitarr till avdelningen, och jag började samla sånger. Snappade upp de gamlas favoritsånger, letade rätt på dem, övade in dem, och så sjöng vi. Samtidigt provade jag mig fram, med allt från Nils Ferlin till gospel, när jag hittade något som funkade gjorde jag allsångshäften. Någon ville sjunga solo och jag kompade. Vi skrattade med Povel Ramel, förundrades med Dan Andersson, dansade till Evert Taube.

Småningom fick jag arbetsuppgiften att leda allsångscafé för hela huset en gång i månaden. Vid det laget hade jag samlat på mig en tjock pärm med favoritlåtar och ett flertal allsångshäften, och så blandade jag det hela med att varje gång sjunga något nytt, med anknytning till någon vardagshändelse.

Ja, och nu finns ju alltsammans där. Låtpärmen, sångglädjen och ett gäng allsångsblad: Dan Andersson. Nils Ferlin. Evert Taube. Astrid Lindgren. Välkommen, härliga vår! Sommar. Mammas julsånger. 13 visor om själva Livets Mening. Gospel. Snapsvisor. Och så de tre häftena ”Sången vi minns” sammanställda av Annica Båge, en kollega till mig.

Det är roligt när de kommer till användning!

.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
En vacker berättelse från mina år i demensvården: Här.
Fler visprogram? Här.
Vad kostar det? Här.
Vad säger publiken? Här.
Kan man komma och lyssna på dig? Här.
Bokning & frågor? Här.
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈