Mina tankar om upphovsrätt

(Du som bara vill veta vad som gäller, klicka här.)

 

Jag har råd att bli lurad,

men jag har inte råd att misstro.

(Lennart Koskinen)

Allt material som jag lagt ut här på jannika.se ligger här i första hand som min gåva till dig och till världen. Jag blir glad om det kan komma någon till glädje eller nytta.

Jag sympatiserar inte med lagen om upphovsrätt, idén att tankar, sanningar, melodislingor eller kloka formuleringar skulle kunna ägas av enskilda människor eller företag. I grund och botten är ju tanken då att den som inte kan hosta upp pengar ska heller inte få njuta, glädjas, förundras, berikas av det skapade. Jag gillar inte det.

Enligt upphovsrättslagen kan sådana rättigheter till och med gå i arv. Tiden för hur länge ett verk är skyddat har nyligen höjts, från 50 till 70 år efter kompositörens död! Det betyder att i sjuttio år har kompositörens ättlingar eller förlag rätt att kräva pengar varje gång människor njuter av verket. I vården, där jag arbetat, kan detta t.ex. innebära att det är förbjudet att sjunga för de gamla om det inte finns budget för att betala för rättigheterna. Det är meningen att pengar ska tas från vården av nu levande människor för att betala för något som någons farmors moster lade ner ett par timmar på trettiotalet på att knåpa ihop.

Det är inte livsbejakande. Det är inte kulturbefrämjande.

Som motvikt till detta tänk har några kreativa människor gått samman och skapat Creative Commons, ett slags konstnärlig allmänning. Och som motvikt till begreppet CopyRight introducerar man begreppet CopyLeft. Så vill jag tänka kring det jag skapar!

(Ja, jag är medveten om att risken finns att giriga och ondsinta personer missbrukar min gåva. Att jag kan gå miste om stora rikedomar, ära och berömmelse. Men då undrar jag: Är du medveten om att om alla bara går runt och håller på sitt vackraste, går och aktar sig för att bli lurade, då är risken överhängande att alla möjliga bra saker blir ogjorda, berikande möten aldrig blir av, utveckling och växande försvåras eller försenas och världen blir mindre färgsprakande och kärleksfull än den hade kunnat vara?)

Så:

För allt material på dessa sidor (texter, musik, tankar etc) som jag är upphovsman till gäller följande:

1. Du får gärna använda, sprida, kopiera, spela in eller trycka mina alster.

Då vill jag att du anger mig som upphovsman, gärna (om det passar) tillsammans med hänvisning till min hemsida jannika.se.

Jag blir också jätteglad om du berättar för mig om ditt tilltag. Ett konstnärligt alster är lite som ett barn, man vill liksom gärna veta vad det blivit av dem…

2. Om du förevigar materialet på något sätt (trycker, spelar in…) vill jag också

- att du frågar mig först

- att du skickar mig ett eller några exemplar av den färdiga produkten

3. Du behöver inte betala något för att använda mitt material, men om det visar sig att ditt projekt ger vinst (efter att alla kostnader är betalda) vill jag att du ger mig skälig del i den.

Undantag:

De texter som ligger på maskrosmamma.jannika.se utgör början till manus för en bok. Jag tyckte det var onödigt att låta dem ligga i någon undangömd skrivbordslåda när de kanske kan komma någon till glädje redan nu.

De texterna får du mycket gärna läsa och kommentera, och du får gärna sprida länken till sidan. Däremot vill jag inte att du sprider själva texterna.