inspirerande exempel

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Steve Jobs tal till studenterna vid Stanford

Här är en film för de dagar när du har glömt vad det hela handlade om, när du tror att du måste kunna garantera resultat för att det ska vara OK att försöka, när du börjar tvivla på att det är ditt hjärta som vet vart du ska gå. Ett tal om kärlek, tillit, kreativitet, livet, döden, om det som finns att förlora och om det som finns att vinna.

.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Permakultur och kunskapsdelning i slummen i Kenya

Philip Munyasia är en ung man från Kenya, uppvuxen i slummen, som fick den sällsynta möjligheten att studera. Istället för att använda sin kunskap till att skaffa sig själv mesta möjliga pengar besjälas han av en önskan att dela med sig av det han fått lära sig till dem som bäst behöver det. Han har startat något han kallar OTEPIC – Organic Technology Extension and Promotion of Initiative Centre, intill området där han växte upp. Där delar man kunskap om stadsodling, permakultur, solenergi etc, håller kurser, odlar tillsammans, skapar meningsfull sysslsättning och glädjefylld samvaro bland dem som bor där: fattiga bönder, innevånarna i slummen, kvinnor, föräldralösa barn. Man lär ut och praktiserar miljövänliga och effektiva odlingsmetoder, samlar in pengar till att plantera träd, borra brunnar mm, lindra och återställa den förödelse som hänsynslösa vinstintressen har ställt till med, skapar fred och försoning genom gemensamt arbete för gemensamma mål och behov.

Här är adressen till projektets hemsida: www.otepic.org/index.php/About_us

och här är en film om deras vackra arbete:

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Man-tager-vad-man-haver-instrument

Musik är inte för status. Inte för perfektion. Musik är för hjärtat. För det djupast mänskliga. Musik rör vid själva Livets Mening. Låt ALDRIG någon ta det ifrån dig!

Här är en filmsnutt från slummen i Paraguay. Människor som är hänvisade till att bo på en soptipp. Istället för att själva ytterligare bidra till eländet letar de glädje: av skräpet gör de instrument. Ger barnen musiklektioner. Bildar orkestrar.

En stark bild av den mänskliga andens seger. Hur vi faktiskt inte behöver nöja oss med rollen som Offer. Hur skönheten står att finna precis där vi är. Hur vi kan glädjas, skapa, utöva medmänsklighet, välja att göra bra saker istället för dåliga.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Reparationscaféer

I Holland har man startat något som kallas Reparationscaféer. Det är grupper av människor som kommer samman, håller öppet några timmar ett par gånger per månad, och så kan människor komma och få hjälp med att fixa grejer som gått sönder. Gratis.

De som jobbar där är människor som kan nåt, och/eller som tar chansen att lära av varandra. Det kan vara arbetslösa eller äldre, eller bara människor som kan nåt och som vill göra något gott för jorden och för medmänniskorna några timmar då och då. Man samlas, fikar, fixar, lär av varandra. Symaskiner och skruvmejslar står redo, kaffe är framdukat, välkommen in! Och så kommer människor med sina trasiga saker.

Förutom att förlänga sakers livslängd och på så sätt bidra till att minska sopberget skapas möjligheter för människor att träffas under konstruktiva former, låta sånt man kan komma världen till glädje, uppleva hjälpsamhet och delande.

Här är en länk till en artikel om saken i New York Times/Amsterdam Journal:

An Effort to Bury a Throwaway Culture One Repair at a Time

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

The Kindness School

Den här länken fick jag av en vän på Facebook. Inte visste jag att det fanns sådant! Wow! I den skolan skulle man gå. (Lyckligtvis finns det starka inslag av detta tänk i den Waldorfskola där mina barn går/gått.)
Jag blir så glad att det finns sådant i världen. Sådana människor. Att sådana människor hjälps fram och får leda skolor. Att någon vågar ge det Allra Viktigaste den Förstaplats det borde ha.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>