Grannsamverkan för Glädje – ett lokalt kulturinitiativ


Välkommen till nästa träff:

torsdag 2 maj 2013

kl 18.30 i HGF-lokalen, Bällstavägen 202

Då blir det hembakt bröd, ost och kaffe
och sedan Drömmar och Visioner:

Hur kan vi själva förgylla tillvaron här i vårt bostadsområde?

Vad skulle just du vilja delta i, bidra med, göra, dela, lära, odla, ordna, försköna, berätta om, utveckla, uppleva? Tänk om det kan bli verklighet!

Genom Hyresgästföreningen har vi möjlighet att ordna fram resurser: lokal, kontaktnät, ekonomi (om man har en idé kan man söka pengar på flera sätt: genom hyresvärden, genom hyresgästföreningen centralt, genom ABF mm). Allt detta finns här, till förfogande för människor som vill nåt. Visst är det häftigt!

Välkommen att dela drömmar och idéer, så kan vi se vad vi kan få till tillsammans!

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Grannsam – vad är det?
Grannsam är en öppen inbjudan att under totalt otvugna former lära känna och umgås med sina grannar, att under enkla former och utan krav och anspråk samlas kring något som ger glädje. En möjlighet att utan långa resor få dela trevligheter, kultur och gemenskap. Det är också en möjlighet för den som vill att tillsammans med andra göra verklighet av idéer.

Vi börjar varje gång kl 18.30 med fika = smörgås (så att också den som inte hunnit äta middag kan klara sig genom kvällen).
Det går bra att bara vara med på fikat – komma ner och säga hej, lära känna folk, lämna förslag etc. och sedan gå, om man vill.

Ca kl 19 sätter vi så igång med något. Hittills har vi hunnit med högläsning, film, sångstunder, yoga, bildvisning och berättelser från Nepal och Söderhavet. Mellan tre och tio personer har vi varit, som utbytt värme, vänlighet, skratt och erfarenheter under enkla, okomplicerade former. Jätteroligt har det varit, har de som varit där varit överens om.

Vad det ska bli i fortsättningen beror helt och hållet på oss själva. Vi lägger programmet efter vad vi själva vill och kan.

Såhär funkar det:

Basen för hela upplägget är samarbetsformen

Open Space

Här följer en kort beskrivning, den som vill läsa mer om Open Space kan göra det här.

Open Space är, kan man säga, en mötesform som syftar till att möjliggöra största möjliga glädje och kreativitet. Där gäller en lag:

Lagen om två fötter, som ger oss tillåtelse att använda våra två fötter till att gå precis vart vi vill. Om du känner att du inte får ut det du tänkt eller kan bidra som du tänkt i en grupp, så lämnar du den. Du har hela tiden friheten att välja var du lägger din tid och din energi.

Därtill gäller fyra principer, som talar om att verkligheten duger som den är och inte borde vara på något annat sätt.

Kort sagt: Vi duger som vi är, livet duger som det är, vi är fria att säga ja eller nej, fria att önska, och fria att sätta de gränser vi vill ha och behöver.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Här är några av mina egna förhoppningar inför framtiden:

En dröm är att kunna hålla öppet i snickerilokalen på Bällstavägen 208 en gång i månaden, så att den som vill kan komma dit och träffas, fixa nåt, hjälpas åt, lära av varandra. Just nu är lokalen stängd till följd av bl.a. vattenläckage och oklarheter kring försäkringsfrågor, regelverk och arbetsfördelning beträffande underhåll, men finns det liv finns det hopp.

En annan dröm är gemensam odling, att hitta former för att utveckla odlingslådorna på gården till något att samlas kring. En arbetsgrupp där alla som vill kan engagera sig, möjlighet att pröva lite olika grödor och odlingsmetoder i lådorna, kanske en kurs. En fast tid i veckan när någon från arbetsgruppen finns på plats och vattnar, fixar och berättar. En anslagstavla där det står vem som håller i odlingen, vad som växer i lådorna, hur det används…

Nu har jag blivit medlem i Hyresgästföreningens styrelse, det ser jag som en fantastisk möjlighet. Två gånger per år är det t.ex. samrådsmöte mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden Stockholmshem, då man tillsammans funderar över möjligheter till förbättringar i vårt bostadsområde.

Välkommen med idéer!

Har du förslag och idéer om saker vi skulle kunna göra tillsammans? Du kanske har eller kan något som du gärna delar med dig av? Önskar eller behöver något? Ett program som du behöver en testpublik för? En bok du vill diskutera? Ett kulturarrangemang i närheten du kan ordna biljetter till?

Och välkommen att vara med! Ingen föranmälan, inga krav på att Alltid eller Alla Måste. Kom som du är, till det du vill, det är helt OK att det blir som det blir.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Varför gör du dethär?

undrade någon. Jag har många goda skäl. Läs mer om dem  här.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>