Tankar om priser och värde

”Han visste priset på allt, men inte värdet på något.”

(Oscar Wilde)

 

Jag har livsuppgiften att sjunga. Den har jag fått av Gud (/Livet/Alltet/Den stora anden/…, eller vad man vill kalla det). Om någon vill att jag ska sjunga så ser jag det som mitt uppdrag att göra det. Oavsett om det ”lönar sig” eller inte. Kultur, musik, skönhet, glädje är något alla vi människor behöver, och det är min uppgift att sprida det.

Allra helst vill jag sjunga för dem som bäst behöver det. Fullt medveten om att det oftast inte är de som bäst kan betala. Krasst ekonomiskt skulle man kanske kunna säga att mitt mål är att maximera värdet, snarare än priset, på det jag gör. Mat för den fattige är mer värt än (ännu mer) mat för den rike. Om någon blir glad, får lite hopp i en svart situation eller känner sig lite mindre ensam så är det oändligt mycket mer värt än saftigt betalt.

Samtidigt kan man ju dessvärre inte betala hyran med sånger.
För dig som tycker att det låter dyrt med den gröna och den gula prislappen, vill jag berätta något om vad som ingår i priset.
Att uppträda en timme tar sammanlagt en hel del tid. Bakom den där ena betalda timmen ligger obetald tid som lagts på att hitta repertoar, lära nytt, öva, lägga program, göra allsångsblad, bygga hemsida, berätta att man finns, boka, skapa och underhålla system för att hålla reda på avtal, tidtabeller, kvitton och specialpriser,  se till att all utrustning är i ordning, ta reda på vart man ska, ta sig dit, fakturera, bokföra etc. Och, inte minst, att ladda upp, vara närvarande, och sedan varva ner.
Sen är det gitarrsträngar, notböcker, resekostnader, visitkort, arbetsrum, bokföringsprogram, redovisningskonsult, layout, rättigheter,…
Och till slut är det skatt: vårt gemensamma bidrag till sjukvård, undervisning, rättsväsende, infrastruktur. Av en utbetald tusenlapp går drygt hälften till skatt och sociala avgifter.

Där balanserar jag omkring. Ena gången är det ett stort företag och jag får 5000 kr för en halvtimme. Andra gången är det sinnesrogudtjänst och jag upplever det som ett hedersuppdrag att få vika hela kvällen åt detta utan någon ersättning alls. Så tror jag det är vi till slut får ihop det. Av var och en efter förmåga.

 

Med allt detta sagt vill jag sammanfatta såhär:

Om du verkligen verkligen vill, så är det dig jag vill sjunga för.

Så, ta en titt i kassaskrinet, konsultera ditt samvete och/eller din styrelse
och kom med ett förslag!

 kontakt@jannika.se

tillbaka till sidan med prislapparna